Sommerkonserter for en hundrings i Horten kirke!


Sommerkonserter for en hundrings i Horten kirke!


Nå kan vi endelig invitere til sommerkonserter igjen i Horten kirke etter den lange renoveringsperioden. Med to førsteklasses instrumenter og en formidabel akustikk er Horten kirke ypperlig for gode konsertopplevelser. Når man i tillegg til den vakre musikken kan nyte et nydelig interiør i den nyrestaurerte kirken blir alle sanser tilfredsstilt. Og alt det får du for kun en hundrings!

I sommer kan publikum få oppleve tre flotte utøvere fremføre variert repertoar på de to instrumentene i kirken. Det 27 stemmers orgelet opprinnelig fra 1910, utvidet og restaurert av det tyske orgelbyggerfirma Karl Schuke i 2013 samt det nå to år gamle Steinway flygelet er av ypperste klasse.

Først ut er en orgelkonsert med konsertorganist Guy Poupart søndag den 13. juli kl. 1900. Poupart er opprinnelig fra Luxenburg, men er bosatt i Sandefjord. Han har lagt opp til en spennede konsert med musikk av  Handel, Schumann, Bach, MacMillan, Rameau og Saint-Saëns.  Musikken blir både majestetisk, fengende og uventet. Starten blir en ouverture av Handel, som vil sette lytterne i feststemning. Et artig stykke (med et litt akademisk navn, en kanonisk studie) av Schumann danner en fin kammermusikalsk kontrast til denne store opptakten. Deretter følger musikk av orgelmusikkens store guru, Johan Sebastian Bach. MacMillan, en fremragende skotsk samtidskomponist, har skrevet flere orgelverker, deriblant den spennene St.Andrews suiten i tre satser. Med et velkjent utdrag av Rameaus opera "Les Indes galantes" kommer vi til Frankrike - også her fengende musikk som mange har hørt men ikke kjenner opphavet til. Sluttstykket er også fra Frankrike, en nedskrevet improvisasjon av Saint-Saëns som har, ved siden av sitt virke som organist, vært en betydelig organist - Liszt kalte ham for verdens ledende organist!

Neste konsert blir en ettermiddagskonsert kl. 1400 søndag den 27. juli med Mikkel Berg-Eriksen. Han er for tiden bachelor-student ved Norges musikkhøgskole, hvor han studerer under professor Christopher Park som for øvrig hadde konsert her i Horten i fjor høst, på Horten kirkes Steinwayflygel. Mikkel Berg Eriksen er 22 år gammel, men tross sin unge alder spiller han regelmessig konserter i inn- og utland, både som solist og som kammermusiker. For konserten i Horten kirke har han satt sammen et kort, lettfattelig, men inderlig program, som kan tilfredsstille både nye og erfarne lyttere. Han vil spille utvalgte stykker fra katalogen til Chopin, Mozart og Grieg. Det er en veldig lykkelig og optimistisk sammensetning av stykker, med et snev av melankoli.

Den siste sommerkonserten blir den 3. august kl. 1900 med en pianist som gjestet kirken sommeren for to år siden. Thormod Rønning Kvam er i ferd med å etablere seg som pianist i det unge, skandinaviske toppsjiktet. Opptredener sammen med Kongelige Norske Marines Musikkorps og Det Norske Blåseensemble samt på arenaer som Londons Wigmore Hall og Trondheim kammermusikkfestival utgjør noen av høydepunktene fra de siste årene. Han ble i 2023 utnevnt til Associate of the Royal Academy of Music for ‘å utgjøre en forskjell gjennom sitt musikalske virke’ og mottok samme år Nils Larsens internasjonale debutpris. Han ble i april i år tildelt Statens kunstnerstipend for unge musikere for to år. Thormod er kunstnerisk leder for Aulaseriene, som har konserter i Universitetsaulaene i Oslo og Bergen samt på kulturdestinasjonen Ramme i Hvitsten. Thormods program i Horten kirke dreier seg om et lite jubileum; 1875–2025: 150 år siden Griegs Ballade og Tsjajkovskijs Årstider. I årene 1875 satt Edvard Grieg og Pjotr Tsjajkovskij på hver sin side av Europa og komponerte noen av sine ubestridte mesterverk for solo klaver. Griegs Ballade ble til i Lofthus i Hardanger i en tung tid, men ut av depresjonen kom det stor kunst – et verk som ikke er fremført like ofte som man skulle tro, kanskje grunnet dets tekniske vanskeligheter, ifølge flere. I verket tar Grieg utgangspunkt i en folketone fra Valdres, der han tone for tone utmeisler en rekke variasjoner basert på den melankolske melodien. Fra et tåkelagt fjordlandskap får vi etter hvert øye på de store fjellviddene – i en musikalsk forvandling fra melankoli og ettertenksomhet til glede og håp. Tsjajkovskijs Årstider er, på samme måte som Griegs ballade, et ikke så ofte fremført verk – og det fortjener virkelig å bli hørt: Der Vivaldi nøyer seg med å beskrive de fire årstidene, utmeisler Tsjajkovskij hele 12 musikalske, finslepne diamanter som hver beskriver årets måneder: Fra knitrende peiskos i januar, håp og forventningsfull vår-yrhet, til vemod, innhøsting og duggfriske høstmorgener, går Tsjajkovskijs høyromantiske og emosjonelle genialitet som en sølvtråd gjennom det hele. Han har både gitt beskrivende titler og latt hver av månedene akkompagneres av et lite dikt, som trykkes og deles ut under konserten.

Som man kan se, det blir et bredt og variert program å få høre i sommer, med mye kjent stoff som er godt å lytte til. Konsertene koster kun 100 kr, og det er vel verdt å få med seg dette i sommerferien.

Tilbake