Håp i en dråpe vann


Tema for årets fasteaksjonen er "Håp i en dråpe vann" og pengene går bl.a. til Kirkens Nødhjelps krisearbeid i Syria og Tyrkia og vanningssystemer i Tanzania. I år blir fasteaksjonen digital, og du kan bidra på Spleis!

15 år gamle Deodata fra Tanzania har på skoleuniform med mørk rød genser og skjørt. Hun holder ei rosa bøtte med vann på hodet. Bak henne står klassekameratene hennes. I bakgrunnen er det busker og trær og blå himmel.

Alle foto: Kirkens Nødhjelp

Akkurat nå står verden i mange kriser. Krigen i Ukraina har rammet sårbare land hardt. Korn, gass og matolje har blitt mangelvare. Klimaendringene gjør at flere steder nærmest er ubeboelige. Flom, tørke, kriser og krig gjør at Kirkens Nødhjelps arbeid er viktigere enn noen gang. Pengene som samles inn i Fasteaksjonen i år går til hele Kirkens Nødhjelps arbeid og gjør at vi kan handle raskt i krig og kriser. Kirkens Nødhjelp var på plass morgenen etter jordskjelvene i Syria og Tyrkia med vann, mat og nødhjelp.

Vi vet at det nytter å hjelpe. Bli med til Mbulu i Tanzania.

Vi er i den spektakulære Riftdalen. Der ligger Mbulu omkranset av fjell, solsikker og endeløse maisåkre. Så vakkert, men samtidig så røft og brutalt for de som bor her. I en årrekke har de kjempet mot tørke og vannmangel.

– Sist jeg var her var det høy arbeidsledighet, stor fortvilelse blant bøndene, tomme skolebenker og mange var syke, forteller Nizar Seleman Utanga, programarbeider i Kirkens Nødhjelp

– De som bor her gikk i fem-seks timer for å hente vann. Så langt var det til nærmeste kilde. Og det vannet de fant, var langt fra trygt, understreker hun.

En av dem som hentet vann, var 15 år gamle Deodata Julius.Deodata sitter på huk ved landsbyens vannkran og fyller vann i ei gul bøtte. Hun har på seg grå hettegenser og tradisjonelt fargerikt skjørt. Hun holder høyre hånd på vannkrana og smiler stort.

– Jeg gikk for å hente vann hver morgen klokka fem og gikk i to timer. Da jeg kom hjem, løp jeg til skolen for ikke å komme for sent. Etter skolen løp jeg hjem for å gå i to nye timer. Først klokken 1930 på kvelden kunne jeg sette meg ned å gjøre lekser, forteller hun. 

I 2014 samlet det norske folk inn 250 millioner kroner til rent vann gjennom TV-aksjonen, noe som ga vann til 1,7 millioner mennesker. En av landsbyene som har fått brønn er nettopp Goje. I Mbulu hvor vi er nå, har 126.000 mennesker fått tilgang til rent vann. Kirkens Nødhjelp har både boret etter vann og reparert brønner. 

En fersk undersøkelse som er gjort i Mbulu og i Haydom, viser en nedgang fra 89 prosent til 35 prosent på sykdommer relatert til skittent vann.

– Jeg er så stolt, så stolt over å få være med på å endre så mange liv. Det er en helt annen atmosfære her nå. Folk er lykkelige, har jobb, skolene er fulle av elever, livskvaliteten har endret seg og bøndene kan igjen dyrke grønnsaker, sier Nizar.

Rundt vannpumpa i Goje er det full aktivitet. Skolen til Deodata er her for å hente vann. Selv slipper hun å gå i timevis og kan konsentrere seg om å bli lege.

Bli med å støtte årets fasteaksjon og Kirkens Nødhjelps arbeid. Vi har oppretta en lokal spleis for menighetene i Horten kommune der man kan betale med både Vipps, bankkort og faktura. Klikk deg inn på denne linken og bidra: https://www.spleis.no/project/309759 

Det er håp i en dråpe vann!

 

Tilbake